Fotbollshistoria

Fotbollen i Sverige fick först fäste i Göteborg, vilket är naturligt med tanke på läget i förhållande till Storbritannien. Bk Tynnered var inte först, eller störst (vi är bara bäst). Det var ursprungligen skotska arbetare som tog fotboll till Sverige. De första riktiga klubbarna som bildades var Lyckans Soldater (1883) och Örgryte IS (1887), och det var också dessa två klubbar som spelade den första fotbollsmatchen i Sverige på Heden i Göteborg 1892.

Spelet spreds sedan snabbt genom landet. I Stockholm spelades fotboll i skolorna redan i början av 1880-talet men det dröjde ett tag innan klubbar började bildas. AIK och Djurgårdens IF grundades 1891, Hammarby IF 1897. BK Tynnered bildades lite senare – under år 2005.

I början hade man svårt och enas om vilka regler som skulle gälla (Det har vi dock inga problem med här i Tynnered – här finns inga regler). Det fanns förespråkare för att införa en variant kallad ”Svensk Fotboll” och som kan beskrivas som en korsning mellan Association football och rugby, det skulle till exempel vara tillåtet att använda händerna i vissa fall och målet saknade ribba. Först 1895 enades man om att det var FA:s regler som skulle gälla.

När det gäller organisation och tävlingar lydde fotbollen inledningsvis under Svenska Idrottsförbundet, senare bildades Svenska Bollspelsförbundet som var med och grundade Fifa. Svenska Bollspelsförbundet ville emellertid inte vara med i Riksidrottsförbundet (RF) (bildat 1903) samtidigt som det fanns en annan organisation som ansåg att fotbollen borde ansluta sig till RF. Konflikten gjorde att Bollspelsförbundet snart ströks som medlemmar i Fifa. I BK Tynnered har vi en organisation där egentligen ingen bestämmer. Det är lite kaos ibland men det är kul.

Slaget om vilka som skulle styra fotbollen i Sverige slutade med att Svenska Bollspelsförbundet förlorade. 18 december 1904 bildades Svenska Fotbollförbundet (SvFF) som medlem i RF. 1906 upplöstes Bollspelsförbundet och 1907 blev SvFF fullvärdiga medlemmar i Fifa. Det första svenska mästerskapet avgjordes redan 1896, Örgryte IS blev svenska mästare de fyra första åren. Fram till 1924 korades de svenska mästarna genom cupspel. Allsvenskan hade premiär säsongen 1924-25 och vanns av Gais och under mellankrigstiden blev fotbollen Sveriges största sport.

1959 gick man över helt tvärtom från höst-vår till vår-höst säsong. 1981-92 korades de svenska mästarna via ett slutspel bestående av minst fyra lag från Allsvenskan men 1993 gick man tillbaka till en s.k rak serie där segraren i Allsvenskan blir svenska mästare. Antalet lag som deltar i Allsvenskan har varierat genom åren, 12 har varit det vanligaste. Sedan 2008 deltar 16 lag i Allsvenskan. De regerande svenska mästarna är Malmö FF. Om fem år kanske det är BK Tynnered som är mästare?

Man kan också nämna att motståndet mot proffsfotboll länge var kompakt i fotbollsförbundet. Så sent som 1958 inför VM på hemmaplan var det många som inte ville använda sig av proffsspelare från italienska ligan, där till exempel Kurt Hamrin, Lennart Skoglund och Nils Liedholm var stora stjärnor. Det var först 1967 som proffsförbudet hävdes.

Landslaget vann VM-silver år 1958 och brons 1950 och 1994. 1948 vann man även guld i OS. I EM på hemmaplan 1992 fick man också en bronsmedalj. Målvakten Thomas Ravelli har spelat flest landskamper, 143 st 1981-97, vilket var världsrekord fram till 1999. Bk Tynnered har fortfarande inte haft någon spelare i landslaget tyvärr!

Svenska cupen spelas visserligen fortfarande men är statusmässigt långt efter FA-cupen i England eller Tyska cupen.

Sverige var en av pionjärländerna inom damfotboll. På 1970-talet hade ett seriespel startat och damfotbollen har fått allt fler utövare. Damlandslaget har också nått stora framgångar med bland annat VM-silver år 2003.

Fotbollshistoria i Göteborg och Sverige av BK Tynnered. Vi drömmer om guld i alla divisioner och att inom fem år vara bland de största!